Botanic House
Cambridge

Formation Architects secured planning permission for this complex mixed use scheme on a key site in the centre of Cambridge. The site is bounded by the University Botanic Garden at an important junction between the station and the historic core of the city.

The design proposes a series of perimeter blocks forming an internal public space at the heart of the scheme. The residential component comprises 156 apartments and mews houses of which 63 are affordable. The buildings are 5, 6 and 7 storeys in height, many with views over the Botanic Garden.

The office element is contained in a 7 storey “lens shaped” building which provides 600 m2 (6,460 sqft) floorplates per floor, a size of rental space that is in great demand in Cambridge. As part of the development, the War Memorial, formerly in the centre of the roundabout, has been relocated in front of the Botanic Garden to create a focal point to a new public space. Botanic House commands the junction and together with these urban landscape improvements creates a recognisable new place in the city.

Botanic House was completed in June 2012.

Client
Pace Investments

Size
4830 m² (52,280 ft²)

Awards
2013 BCO Midlands and East Anglia Award Winner (Commercial workplace category)